APX-ENDEX introduceert beurshandel in houtpellets

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023

In samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam start de Brits-Nederlandse energiebeurs APX-ENDEX op 3 november 2011 met de beurshandel in biomassaproducten.
Deze eerste ‘biomass exchange’ ter wereld zal worden geopend door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. De feestelijke opening vindt plaats in Amsterdam.

De beurshandel wordt in twee fases ontwikkeld. De eerste begint met niet-geclearde producten waarvan de fysieke afhandeling tussen de partijen onderling wordt geregeld, zodat marktpartijen gestandaardiseerde contracten kunnen verhandelen in een transparante omgeving. In fase twee worden er clearing services voor houtpelletcontracten ontwikkeld en geïmplementeerd, waarmee nog meer financiële zekerheid voor marktpartijen wordt gerealiseerd. Deze activiteiten zullen in de loop van 2012 plaatsvinden. De contracten die ter verhandeling worden aangeboden, zijn contracten voor drie maanden, drie kwartalen of drie jaar. Net als alle andere termijncontracten van de APX-ENDEX verschijnen de houtpelletcontracten in de Trayport Global Vision Trading Gateway.

APX-ENDEX publiceert sinds 2008 een prijsindex voor industriële houtpellets; een waardevol instrument om de transparantie van de handel te vergroten.

Als reactie op de vraag uit de markt hebben APX-ENDEX en het Havenbedrijf Rotterdam in juli 2010 de intentie uitgesproken om de eerste handelsbeurs voor industriële houtpelletcontracten op te richten. Een gezamenlijke haalbaarheidsstudie onder marktpartijen en andere relevante belanghebbenden heeft uitgewezen dat de industriële houtpelletmarkt groeipotentieel heeft en dat er behoefte is aan op de beurs verhandelde biomassaproducten. Tijdens het vaststellen van het marktontwerp en de productspecificaties (inclusief de duurzaamheidscriteria) heeft APX-ENDEX nauw samengewerkt met de marktpartijen die nu al biomassaproducten verhandelen. Hun steun en feedback waren onmisbaar bij het opzetten van de houtpelletbeurs. Nu de Autoriteit Financiële Markten de plannen heeft goedgekeurd, kan APX-ENDEX de markt op.

Bert den Ouden, CEO van APX-ENDEX is verheugd dat het productassortiment van APX-ENDEX nu wordt uitgebreid naar biomassaproducten: “De komende jaren zal het wereldwijde marktvolume voor industriële houtpellets naar verwachting snel groeien. We zijn er trots op dat we de eerste beurs ter wereld zijn die een dergelijk nicheproduct aanbiedt en dat we ons steentje kunnen bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen.”

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: “De handelsbeurs is, naast standaardisering en certificering van producten, onmisbaar voor de verduurzaming van de energieproductie via biomassa. In het havengebied zelf ligt er een markt van 2-3 miljoen ton in 2025, daarbuiten gaat het om een veelvoud. Via APX-ENDEX wordt de kans groter dat deze stromen via energiehaven Rotterdam lopen.”

Lees meericon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark