50 jaar Haver & Boecker Rotopacker

icon.highlightedarticle.dark Management
32 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 50 jaar Haver & Boecker Rotopacker

Dit najaar staat bij Haver & Boecker, draadweverij en Machinefabriek in Oelde/Duitsland in het teken van de Haver Roto-Packer: een verpakkingsmachine voor het afvullen van cement, bouwstoffen en andere vrij stromende stortgoederen.
De aanvraag naar groter verpakkings- en laadvermogen in de cementindustrie gaf aan het einde van de jaren 50 de doorslag voor de ontwikkeling van een roterende machine als alternatief voor de gerenommeerde Haver-in lijn machine met 1 tot 6 vulstations. De aanzet voor deze technologie kwam van de klant Phoenix Zementwerke uit Beckum. Deze trouwe klant bestelde ook 50 jaar later de eerste Rotoclassic, de nieuwste Roto-packer generatie, welke de zegetocht in de wereld voortzette.
De uitdaging voor de toenmalige constructie was dat er “rond” gedacht moest worden. Werden de vulstations voorheen in lijn geplaatst, moesten ze nu op een cirkelboog gebouwd worden en de techniek moest daarop afgestemd worden. De precisieaanvragen stegen enorm. De monteurs en engineers van Haver & Boecker werden er meester in en zij optimaliseerden de machine in de daaropvolgende 50 jaar.
Terwijl het in eerste instantie vooral draaide om alleen mechanische techniek, kwam daarna de elektrische, pneumatische en elektronische techniek om de hoek kijken. Zo ontwikkelde Haver & Boecker zich met de Rotopacker ook tot de leidende fabrikant van elektronische weegschalen. Een mijlpaal werd de automatisering. Het opsteken van de ventielzak met de hand werd door een automatische opsteker, de Radimat, vervangen.

De Roto-packer werd niet alleen als losse machine verkocht. Steeds meer maakt de Rotopacker deel uit van een complexe verpakkings-en expeditielijn. Uit de verpakkingsmachine voor cement heeft zich een modulaire, uit te breiden machine ontwikkeld, die door continue ontwikkeling zijn plaats in alle industrieën met stortgoed gevonden heeft. Daarbij is door kwaliteit en betrouwbaarheid de naam in de vakbranche inmiddels gevestigd.

Geschreven door

Vermeulen Ingenieursbureau

Al 50 jaar zijn wij het adres voor kwaliteits machines op het gebied van: breken, drogen, zeven, malen recyclen opslag transporteren verpakken Samen met onze partners hebben wij in de... Lees meer