Met een vierde brouwlijn voor de Stella Artois brouwerij in Leuven investeert wereldmarktleider AB InBev in zijn roots. TSC installeerde op een atypisch oppervlak de prominente vierkante silo’s voor de grondstoffen. AB InBev en Stella Artois De cijfers van AB InBev en Stella Artois zijn ronduit indrukwekkend. Het merk Stella Artois bestaat al bijna een eeuw, de brouwerij in Leuven al 650 jaar. Het is wereldwijd het meest verkochte Belgische bier en de brouwerij zal straks alleen al in Leuven in staat zijn om 12 miljoen hectoliter bier per jaar te brouwen. AB InBev is de grootste brouwerijketen ter wereld. Voor 25 landen brouwen zij ruim tweehonderd lokale en internationale merken. Door de aanstaande fusie met SABMiller zal het bedrijf straks actief zijn op alle continenten en zijn nummer één positie verstevigen. Hoewel de vraag naar Stella Artois vooral buiten de eigen landsgrenzen hard stijgt, besloot men toch om in haar roots te investeren: een extra vierde brouwlijn voor de iconische brouwerij in Leuven. Zo kan aan de groeiende exportvraag voldaan worden met een gegarandeerde en constante kwaliteit bier. Tussen losstraat en logo Aan TSC de taak om tussen losstraat en logo een maximale opslagcapaciteit voor Stella’s grondstoffen te realiseren. Makkelijker gezegd dan gedaan: de totale stalen siloconstructie is 19,5 meter hoog, moest bovenop de losstraat van 18,5 meter hoog komen, maar de gevel met het Stella Artois logo erop begint op 42 meter boven maaiveld. Begrijpelijkerwijs was het tijdelijk demonteren van het prominent prijkende logo geen optie. Er was dus beperkte ruimte om de bovenste lagen van de vierkante damwand silo te monteren. Gebruikmakend van speciale hulpmiddelen konden de laatste lagen wanden toch zonder problemen onder het logo worden gemonteerd, op zo’n 40 meter hoogte. Een andere uitdaging: het oppervlak van de ondersteunende losstraatconstructie heeft de vorm van een halve cirkel. Door de vierkante damwand silocellen naar voren toe minder breed te maken, werd een capaciteit van bijna 2.000 m³ bereikt. Bijkomend voordeel is dat de gedeconstrueerde ronde gevel weer aan de silokolommen kan worden opgebouwd, deels leunend op de silo. Zo werd dit uitdagende project gerealiseerd, zonder de dagelijkse gang van zaken in en rondom de brouwerij te hinderen

Geschreven door