IQsafeLink, meer dan alleen overname op afstand

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: IQsafeLink, meer dan alleen overname op afstand

Menig machinebouwer is inmiddels bekend met het fenomeen IQsafeLink en biedt zijn klanten middels dit veilige en eenvoudige verbindingsconcept service “vanuit de luie stoel”. Dit is precies de basis waarop IQsafeLink is ontwikkelt, maar deze ontwikkeling staat niet stil. De vertrouwde box heeft zich inmiddels bewezen en is weliswaar uitgebreid met een 24 V optie, maar in wezen nog steeds even gemakkelijk te installeren als voorheen. In de box heeft een 4GB compact flash card (CF) naar een 30GB solid state disk (SSD). Eerste reden voor deze wijziging was de warmte die de CF afgeeft, welke in bepaalde situaties ongewenste effecten zou kunnen geven, maar de overstap naar een SSD heeft onverwachte voordelen. IQsafeLink was al niet enkel een instrument om machine- en proces-besturingen op afstand over te nemen, maar heeft nu zo’n grote geheugencapaciteit, dat het in menige machine de plaats van een PC (ook windows!) in kan nemen! Deze kostenbesparing maakt het gebruik van IQsafeLink wel heel aantrekkelijk.

Verschillende installaties gebruiken een PC als centrale eenheid, die de machine-aansturing verzocht. Dat kan middels specifieke software, maar tegenwoordig ook regelmatig op MS windows gebaseerde applicaties. Over het algemeen kan die software ook direct op de IQsafeLink draaien, waarmee de kosten van een PC worden bespaard en de aanschafprijs van een IQsafeLink-box grotendeels is terugverdiend.

Bijkomend voordeel van de IQsafeLink is dat men minder afhankelijk is van een grote diversiteit aan apparaten en onderdelen. Dit komt vanzelfsprekend ook de storings-gevoeligheid en dus de continuïteit van uw productieproces. Juist PC’s zijn onderhevig aan voortdurende updates van software, die automatisch worden geüpload. Een proces dat met regelmaat leidt tot storingen. De IQsafeLink biedt de mogelijkheid om dan op afstand direct in te grijpen. Voor dit soort softwareprobleempjes, is het vaak niet nodig om ter plaatse bij de machine te zijn.

Geschreven door

Armac BV

Al 30 jaar is Armac een vertrouwde naam binnen de industriële automatisering. De combinatie van elektrotechniek, ICT, PLC en motion-control is bijzonder succesvol. De markt vraagt om steeds meer gespecialiseerde... Lees meer