Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

ARTIKEL
Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht

Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander

Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht. Zeker als er voor meer dan 700 huismerken in heel Europa geproduceerd moet worden. Vanuit de verpakkingsafdeling vertelt Mark Brugmans, directeur Operations bij koffiebrander UCC Coffee Benelux, wat daar zoal bij komt kijken.
Bij UCC in Bolsward rolden vroeger koffiemerken als Gala en Drie Mollen van de band. De Friese koffiebrander is inmiddels onderdeel van het Japanse UCC en heeft zich gespecialiseerd in de productie van private label-koffie. Daarin is het bedrijf de grootste van Europa. De branderij is bovendien na de Jacobs DE-locatie in Utrecht de grootste Nederlandse koffiebranderij. Op jaarbasis verwerkt UCC Bolsward 30 miljoen kilo groene (ongebrande) koffiebonen, goed voor bijna 1 miljard liter vers gezette koffie. Er wordt hier voor meer dan 700 huismerken geproduceerd. Zo veel opdrachtgevers, zoveel eisen en wensen.
Vergis je niet in het ambacht van koffiebrander Koffie selecteren, branden en verpakken is en blijft een ambacht. Zeker als er voor meer dan 700 huismerken in heel Europa geproduceerd moet worden. Vanuit de verpakkingsafdeling vertelt Mark Brugmans, directeur Operations bij koffiebrander UCC Coffee Benelux, wat daar zoal bij komt kijken. 18 Solids Processing | nr. 5 | oktober 2018 Solids Processing | nr. 5 | oktober 2018 19 VERPAKKEN | Vincent Hentzepeter | Fotografie: Foodnote brander met een capaciteit van 1.600 kg. De koffie gaat vanuit de melangeersilo, met daarin een geďntegreerde weegschaal, naar de brander. Het branden duurt 4 tot 12 minuten. “We hebben dat proces natuurlijk geautomatiseerd. Maar vergis je niet in het ambacht dat hierbij komt kijken, elke koffiebatch is weer anders. Wat dat betreft verschillen onze processen niet wezenlijk van kleinere branderijen. Die hebben een kleine versie van onze installaties. Onze mensen weten hoe de koffie eruit moet zien en hoe er gebrand moet worden. Dat stuk ervaring blijft noodzakelijk om tot de juiste kwaliteit te komen.” VERPAKKEN Door het branden zwellen de bonen op. De gebrande bonen gaan in een opslag voor verdere verwerking. Bij bonenkoffie betekent dat direct verpakken, maar veruit de meeste koffie wordt gemalen. “De bonen moeten na het branden 3 tot 4 uur rusten om een goede vochtverdeling in de boon te krijgen. Dat geeft een uniformere maling. Bonen verpakken we direct op een van de volautomatische lijnen. Gemalen koffie, snelfilter- en espressomaling, moet eerst ontgassen. Afhankelijk van de maling tussen de 45 minuten en 24 uur.” ● ‘We bieden onze afnemers een one stop-concept van crop tot cup’ Bij UCC in Bolsward rolden vroeger koffiemerken als Gala en Drie Mollen van de band. De Friese koffiebrander is inmiddels onderdeel van het Japanse UCC en heeft zich gespecialiseerd in de productie van private label-koffie. Daarin is het bedrijf de grootste van Europa. De branderij is bovendien na de Jacobs DE-locatie in Utrecht de grootste Nederlandse koffiebranderij. Op jaarbasis verwerkt UCC Bolsward 30 miljoen kilo groene (ongebrande) koffiebonen, goed voor bijna 1 miljard liter vers gezette koffie. Er wordt hier voor meer dan 700 huismerken geproduceerd. Zo veel opdrachtgevers, zoveel eisen en wensen. Waar de een vraagt om een betaalbare roodmerkkoffie met een percentage robustabonen, wil de ander dark roasted espresso van pure arabicabonen voor het hogere koffiesegment. KWALITEITSCONTROLE Het invulling geven aan de koffiekwaliteit begint met een strenge ingangs- en kwaliteitscontrole, vertelt Mark Brugmans, directeur Operations. Hij praat luidkeels om boven het geluid van de langszoevende koffiepakken te komen. “Alle koffie die hier per container aankomt, wordt eerst bemonsterd om de kwaliteit te beoordelen. De deuren van de container worden geopend en van de inhoud worden meerdere monsters gestoken. Het mengmonster wordt gebrand, gemalen en gezet op verschillende koppen en beoordeeld op de kwaliteit van de bonen (uiterlijk) en natuurlijk smaak. Als de lading is goedgekeurd, kan het lossen beginnen.” SCHONEN Binnen het uur is een container van 20.000 kilo koffiebonen geleegd en geschoond van alles wat er niet in hoort. De bonen passeren trilzeven die onder een hoek staan, alles wat groter of kleiner is dan een koffieboon wordt verwijderd. De stenen die even groot zijn als een koffieboon worden na het branden verwijderd op basis van het verschil in soortelijk gewicht. De koffiebonen worden in een gelijkmatige luchtstroom opgezogen, de steentjes zijn te zwaar en blijven achter. LOGISTIEKE TOER Na het schonen wordt de koffie opgeslagen in een van de 50 silo’s. Ze zijn zo’n 20 meter hoog en hebben een capaciteit van circa 50.000 kilo. In totaal verwerkt UCC meer dan 70 componenten die in dit silopark logistiek gescheiden moeten blijven tot het moment van melangeren. Dit is op zich al een logistieke toer. De maximale verblijftijd is ongeveer een maand. Gecertificeerde koffiebonen – 85% van het totaal, zoals UTZ- en biologische bonen – moeten ook nog eens separaat bewaard worden. Voor biologische kwaliteit gelden de hoogste eisen. Hiervoor zijn aparte silo’s ingericht, zodat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden. “Sowieso slaan we elke batch van een bepaalde origine en kwaliteit apart op om al die verschillende blends te kunnen maken. Het aantal componenten neemt wel toe, dus dit wordt steeds ingewikkelder. Onze afnemers vragen, wij draaien. Leverbetrouwbaarheid en het kunnen bieden van koffie volgens specificatie staan voorop. Dat is een complexe, logistieke operatie die wij goed in de vingers hebben. Daarmee bieden we onze afnemers een one stop-concept van crop tot cup. We beheersen het hele proces van koffieoogst tot eindproduct.” ERVARING NOODZAKELIJK De branderij beschikt over twee branders met een capaciteit van 3.000 kg per uur en een reserveVerpakkingsafdeling bij UCC Coffee Benelux, koffiebrander voor 700 Europese huismerken. Mark Brugmans, directeur Operations bij koffiebrander UCC Coffee Benelux. Dit artikel is afkomstig uit Solids Processing www.solidsprocessing.nl © ProcesMedia
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel