Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

ARTIKEL
Groente en fruit als fingerfood Andere toepassing van bestaande componenten ontsluit nieuwe mogelijkheden en markten
Download dit artikel als pdf
Is uw adres bekend, dan wordt de pdf meteen geopend, anders krijgt u een link toegestuurd.
Ook ontvangt u onze volgende nieuwsbrief.

Groente en fruit als fingerfood

Andere toepassing van bestaande componenten ontsluit nieuwe mogelijkheden en markten

Het begon eigenlijk uit ergernis over wat we, en dan vooral kinderen, tegenwoordig allemaal snacken. Producten met veel zout, suiker en vetten. Dat kan anders, dachten de twee initiatiefnemers van Smood in Sevenum, Robert Weijers en Henri Michiels. Wij mochten meeproeven van een nieuw eindproduct gemaakt op een productielijn die bestaande componenten op een andere manier combineert.

Bedrijfsinformatie

Gerelateerde expertise

Het begon eigenlijk uit ergernis over wat we en dan vooral kinderen tegenwoordig allemaal snacken Producten met veel zout suiker en vetten Dat kan anders dachten de twee initiatiefnemers van Smood in Sevenum Robert Weijers en Henri Michiels Wij mochten meeproeven van een nieuw eindproduct gemaakt op een productielijn die bestaande componenten op een andere manier combineert Christien Nuboer Andere toepassing van bestaande componenten ontsluit nieuwe mogelijkheden en markten Groente en fruit als fingerfood Het begon eigenlijk uit ergernis over wat we en dan vooral kinderen tegenwoordig allemaal snacken Producten met veel zout suiker en vetten Dat kan anders dachten de twee initiatiefnemers van Smood in Sevenum Robert Weijers en Henri Michiels Wij mochten meeproeven van een nieuw eindproduct gemaakt op een productielijn die bestaande componenten op een andere manier combineert Smood staat voor Smart Food De insteek is fingerfood zonder suiker vet of zout De uitdaging verse groenten granen en vers fruit in een klein hapje uit een zakje Met diverse gezonde toevoegingen voor kleur structuur en smaak en zonder Enummers toch twaalf maanden houdbaar We zijn nu bezig met de derde generatie omdat we vooral de smaak nog willen verfijnen De eerste generatie proevend blijft vooral de associatie met tomaten en oregano hangen Heel geschikt voor sporters maar misschien minder voor de in eerste instantie bedachte doelgroep kinderen Robert Weijers komt uit de verslogistiek van groenten en fruit Managing partner Henri Michiels is vanuit Dinnissen bekend met voedingsmiddelenapparatuur Zij worden inmiddels ondersteund door een directeur die met zijn voedingsmiddelenkennis de operationele leiding voor zijn rekening neemt en een marketingmanager die zich vanuit zijn marketing en verkoopkennis vooral bemoeit met de marktpositie en presentatie Niet nieuw De techniek is eigenlijk niet nieuw vertelt Michiels De plannen lagen er al langer In het Dinnocenter een testlocatie in Sevenum waar al veel apparatuur voor poeder en granulaat van Dinnissen wordt getest ontstond het idee technieken die voor de feed al heel gewoon zijn ook toe te passen voor food Michiels vervolgt Een appel als tussen Solids ProcessingNr 2 april 20134445Solids ProcessingNr 2 april 2013 houden Floriade in Venlo Michiels Voor ons een thuiswedstrijd maar meer nog de bakermat van de groensector en de agrofood in Nederland Het was zeker een positieve ervaring We hebben zelfs al een case van iemand met darmklachten die Smood heeft geprobeerd en er heel goed op reageert De extrudeerstap in het proces maakt dat granen goed worden ontsloten en daarmee makkelijker verteerbaar zijn Weliswaar is Smood nog niet geheel allergeenvrij maar dat is iets voor de toekomst vindt Michiels We willen ons nu eerst richten op het verder verbeteren van de smaak en dan kijken we later nog wel naar andere mogelijkheden want die zijn er zeker Bovendien kun je aan allerlei toepassingsvarianten denken zoals in yoghurt of op sla En je kunt ook nog denken aan toevoegingen aan de Smood zelf zoals blauwe bessen en bramen vanwege de antioxydanten die ze bevatten Voor het meedenken over de verbeteringen staat Smood open voor mensen met verstand van smaak en kleur n is eerlijk genoeg om toe te geven dat dat laatste nog wel even zal duren We hebben het product in 2012 geintroduceerd en moeten onze positie nu verder uitbouwen In de markt zetten De eerste kennismaking met de retailsector vond plaats op de onlangs gebeeld vriesdrogen waar je al gauw van 98 procent vocht naar 50 of 60 procent terug moet Vandaar die energetische winst Het product in het zakje mag voor de houdbaarheid uiteindelijk minder dan 8 procent vocht bevatten De productielijn bij Smood kan 800 kguur draaien Een normale petfoodlijn doet al gauw 10 ton per uur maar Michiels met bestaande apparatuur op een andere manier ingezet waar we op een totaal nieuwe manier gerechten maken De lijn is gepatenteerd omdat de combinatie van verse groenten en fruit verwerken op een houdbare en energetische manier naar mijn weten nog nergens anders is gedaan De poreuze eigenschappen van poeders maakt ze goede dragers van organische stoffen als olijfolie of een andere emulsie met een werkstof er in Daar maakt Smood gebruik van door op verschillende momenten ingredienten toe te voegen Michiels We hebben meerdere injectiepunten Dan kun je ervoor kiezen om de kruiden die de extra smaak moeten genereren aan het begin in het midden bij de extruder of juist aan het eind bij de vaccuater toe te voegen Door ze onder vacuum in te brengen hoeven we uiteindelijk veel minder te verdampen Dit in tegenstelling tot bijvoordoortje meenemen is in deze tijd gek en bovendien werken zomerse temperaturen niet mee aan de houdbaarheid Er is al bestaande apparatuur waarmee extracten voor diervoeding worden gemaakt Daar konden we op voortborduren Omdat mensen natuurlijk gevoeliger zijn voor smaak dan dieren stapten we over op nieuwe samenstellingen en totaal andere producten Ook de kwaliteitszorg gaat een stapje verder dan bij diervoeding Uitdagingen Het belangrijkste in het proces bij Smood is het voormengen van de verse componenten Dat bepaalt ook de houdbaarheid Vervolgens gaat het om smaak en coating Michiels Dat hebben we uitgebreid getest Telkens worden er nieuwe smaakvarianten ontwikkeld en in de markt gezet Met nieuwe gezonde groenten als bloemkool spruitjes en wortelen Of fruit zoals framboos cranberry en aardbei Inmiddels heeft Smood een heel eigen productielijn op een eigen locatie onder leiding van de directeur De lijn is al een innovatie op zich vervolgt Michiels Je kunt het zien als een grote keuken De lijn is al een innovatie op zich Bestaande techniek op een andere manier ingezet Dit artikel is afkomstig uit Solids Processing Benelux wwwsolidsprocessingnl Vezor Media In het midden op de voorgrond het uiteindelijke resultaat Het lijkt op chipitos maar dat is het absoluut niet legt Henri Michiels uit Het eind product bevat slechts de gezonde ingredienten die er vers voorliggen en die afgebeeld staan op de verpakking Er wordt absoluut geen vet zout of suiker toegevoegd Henri Michiels De lijn is al een innovatie op zich Je kunt het zien als een grote keuken met bestaande apparatuur die op een andere manier wordt ingezet en waarmee we op een totaal nieuwe manier gerechten maken
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel