Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-6 09-12-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Solids Processing 2014-6
Resultaten van de grote Solids-enquête, meer opslagcapaciteit bij Alldra, nieuwe weegbruggen bij DOK, polyurethaan tegen slijtageproblemen, hoe ziet de operator van de toekomst er uit, bio-kunststoffen uit afvalwater, nieuwe cyber security standaard, tril

Verschenen: 09-12-2014
Opslag suikerdecoratiebedrijf Alldra met big bag-handlingsystemen Klaarstomen voor piekproductie bij hittegolf
Opslag suikerdecoratiebedrijf Alldra met big bag-handlingsystemen
Klaarstomen voor piekproductie bij hittegolf Slechts dertig werknemers en toch Europees marktleider. Hoe een klein bedrijf groot kan zijn in suikerspikkels en suikerhagel op ijs en snoepgoed of als decoratie op bakproducten. Een markt waar het draait om maatwerk en snelheid van leveren. Het knelpunt was de beperkte opslagcapaciteit. Alldra stapte onlangs over van rvs-kisten naar big bag-handlingsystemen. “Dit betekent dat we zelfs drie hoog kunnen stapelen zonder contaminatierisico’s. Zo produceren we voorraden waarmee we klanten op piekmomenten, zoals tijdens een hittegolf, leveringsgarantie kunnen bieden”, vertelt locatiemanager Tony Schoorlemmer.

Zonder dat u het weet, consumeert uw gezin waarschijnlijk tientallen keren per jaar een product van Alldra. Een softijsje met discodip, een ijsje met suikerhagel of Engelse drop, en in deze weken kerstkransjes met suikerspikkels. Een minuscuul product weliswaar, maar dit suikergoed is wel de fiishing touch van menig lekkernij, qua uiterlijk en smaak.
Alldra levert hoofdzakelijk aan industriële bedrijven in ijs, snoepwaren en bakkerijproducten. Perfetti Van Melle, Dr. Oetker, Nestlé, Holiday Ice en Baronie vormen slechts een kleine greep uit de vele grote merken die klant zijn. 70 procent van de jaarlijkse productie gaat de landsgrenzen over naar landen als Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland.
pagina 14
PET Power versterkt toppositie door continue verbeterslagen Investeringen in productieproces petfles verdienen zichzelf terug
PET Power versterkt toppositie door continue verbeterslagen
Investeringen in productieproces petfles verdienen zichzelf terug In 1995 opgestart en nu al een productie van 300 miljoen petflssen per jaar. De enorme bedrijfsoppervlakte van PET Power in Etten-Leur maakt indruk. Een machinepark van maar liefst 49 eenheden produceert een rijk assortiment klantspecifike flssen en potten. Om de Europese toppositie te versterken investeert het bedrijf continu in nieuwe machines en effiiënte processen. De laatste jaren vond een aanzienlijke uitbreiding plaats van one-stage machines met een nóg hogere capaciteit. En recent heeft PET Power een groot deel van de granulaataanvoer gecentraliseerd.

De totale bedrijfsoppervlakte bij PET Power bedraagt maar liefst 30.000 m². Naast de grote overzichtelijke productieruimtes beschikt het bedrijf ook over een immense opslagcapaciteit. Want de klanten in de sectoren food, farma en cosmetica willen te allen tijde hun gewenste productievolumes halen.
De petfls, polyethyleen-tereftalaat, is sinds 1995 sterk in populariteit gestegen als verpakkingsmateriaal voor onder meer crèmes, mayonaise, mosterd, soja, boter, cacaopoeder, parfums en geneesmiddelen. De productlijst anno 2014 is oneindig lang. Het risico van breuk en het gewicht zijn laag. Bovendien is de petfles of -pot recyclebaar.
pagina 18
Rob Bensdorp over de operator van de toekomst Een proces begeleiden blijft een kwestie van ruiken, proeven en voelen
Rob Bensdorp over de operator van de toekomst
Een proces begeleiden blijft een kwestie van ruiken, proeven en voelen Tijdens de beurs Wots (World of Technology and Science) in Utrecht hield hij de bezoekers voor hoe in zijn ogen de operator 2.0 er uit zal zien en mengde hij zich ook in de aansluitende discussie over dit onderwerp onder leiding van Vapro. Maar wie is Rob Bensdorp en waarom kan en mag hij zo stellig schetsen hoe de operator van de toekomst geboetseerd moet worden?

Toegegeven, zijn cv is indrukwekkend. Rob Bensdorp (49) is geboren en getogen in Utrecht. Na zijn studie scheikunde, ook in Utrecht, moest hij eerst in militaire dienst. “Daar heb ik enorm veel geleerd. Ik gaf als offiier leiding aan zo’n veertig ongemotiveerde mensen en fouten maken heeft minder consequenties in zo’n tijdelijke baan.” Vervolgens kon hij kiezen voor Océ van de Grinten, Akzo Resins of ICI. Het werd het laatste bedrijf, waar hij als procesengineer vooral aan de technische kant aan de gang kon bij de Botlekvestiging, waar plastic werd gemaakt van propeengas plastic.
pagina 22
Nieuwe cyber security-standaard procesautomatisering Over enkele jaren net zo gewoon als veiligheidscertifiaat
Nieuwe cyber security-standaard procesautomatisering
Over enkele jaren net zo gewoon als veiligheidscertifiaat Grote procesbedrijven in Nederland zien graag dat hun toeleveranciers op het gebied van procesautomatisering voldoen aan de internationale IEC 62443-norm voor cyber security. Vooral kleine toeleveranciers hikken hier tegenaan, omdat certifiering volgens hen relatief veel tijd en geld kost. Arnold de Jong, senior consultant van de vereniging WIB, verwacht echter dat de certifiering voor cyber security over enkele jaren net zo gewoon zal zijn als de VCA-certifiering voor veiligheid.

“Cyber security heeft veel voeten in de aarde. Simpelweg fiewalls plaatsen is niet genoeg”, zegt Arnold de Jong van de WIB Process Automation Users’ Association, de vereniging van industriële eindgebruikers van procesautomatisering.
“Van de honderd aanvallen zijn zeventig het gevolg van toegang die door het eigen personeel is verleend. Behalve om de klassieke besmetting via de usb-stick van thuis gaat het om professionele hackers die medewerkers met een smoes bellen om ze hun inloggegevens te ontfutselen. Dit gebeurt nog steeds. Met regels en training valt hier het nodige aan te doen.
pagina 24
Veiligheid en productie-effiiency belangrijk in solidsmarkt Resultaat grote Solids Benelux Enquête
Veiligheid en productie-effiiency belangrijk in solidsmarkt
Resultaat grote Solids Benelux Enquête Dit najaar is door dit vakblad, Solids Processing, samen met easyFairs, organisator van de Europese Solids-beurzen, een enquête gehouden in de markt voor stortgoed. Dit is de tweede keer; de eerste enquête was in 2012. Ook nu is aan bezoekers van de beurs Solids, Nederlands en Belgisch, en de lezers van dit blad digitaal een vragenlijst voorgelegd. Het doel daarvan was te achterhalen waarmee men zich bezighoudt en welke onderwerpen actueel zijn. Het onderzoek richtte zich op bedrijven die actief zijn in de verwerking, transport en opslag van droge stoffen ofwel stortgoed. U zult zichzelf als lezer hoogstwaarschijnlijk hierin herkennen, want u maakt in feite deel uit van de onderzochte groep. In dit artikel vindt u een weergave van de belangrijkste resultaten.

In totaal zijn er 247 respondenten die de gehele vragenlijst hebben ingevuld. Er hebben ook leveranciers van apparatuur en diensten voor de solidsbranche meegedaan, maar die resultaten laten we in dit artikel buiten beschouwing. Daarmee blijven er 156 respondenten over, waarmee we statistisch gezien deze resultaten als redelijk representatief kunnen beschouwen voor de sector. 44 procent is uit België afkomstig, 56 procent uit Nederland. Hiermee is België oververtegenwoordigd. De antwoorden op de diverse vragen blijken echter weinig relevante verschillen te vertonen wanneer de landen met elkaar worden vergeleken, zodat dit verder geen rol speelt.
pagina 28
Biokunststoffen uit Brussels afvalwater Evolia zoekt ketenpartners
Biokunststoffen uit Brussels afvalwater
Evolia zoekt ketenpartners De ontwikkeling van een technologie voor de microbiële productie van biopolymeren uit afvalwater in een pilotinstallatie bij het Brusselse waterzuiveringsbedrijf Aquiris past binnen een duurzame kringloopeconomie. Belangrijk is wel dat de keten gesloten wordt door bedrijven die het opgehoopte PHA extraheren en verwerken tot granulaat. “Aquiris gaat dit zelf niet doen”, benadrukt directeur techniek en operatie Stéphane Déléris. Moederbedrijf Evolia zoekt daarom ketenpartners.

“Poly Hydroxy Alkanoaat, ofwel PHA, is niet nieuw”, vertelt Stéphane Déléris. “Maar uniek is wel dat in de pilotinstallatie gemeentelijk afvalwater als grondstof wordt gebruikt voor het fermentatieproces.” Geselecteerde micro-organismen, van nature aanwezig in afvalwater, hebben onder specifike condities het vermogen om uit slib PHA polymeer te vormen en dat op te slaan. Het doel van de Brusselse pilotinstallatie, met een productiecapaciteit van 5 tot 10 kilo gedroogd slib met 50 tot 70 procent PHA, is het opschalen van kleinschalig laboratoriumonderzoek naar het extraheren van PHA uit afvalwater.
Een belangrijk aandachtspunt is het optimaliseren van het volledige productieproces, zodat de opbrengst zo hoog mogelijk wordt. De installatie, die 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel is, is gekoppeld aan de waterzuiveringsinstallatie van Aquiris, maar heeft gezien haar omvang geen effect op het waterzuiveringsproces. Deze zuivering vindt plaats door middel van de klassieke aerobe bacteriologische technologie in grote bezinktanks, waarbij slib en water van elkaar worden gescheiden. Het water wordt geloosd in de rivier de Zenne voor verdere natuurlijke zuivering.
pagina 32
Deventer Overslag Kombinatie investeert in sneller laadproces Overleven in de wereld van grootschalige op- en overslag
Deventer Overslag Kombinatie investeert in sneller laadproces
Overleven in de wereld van grootschalige op- en overslag De grootschaligheid in de op- en overslag neemt steeds meer toe. Zonder mogelijkheden tot uitbreiding geen toekomstkansen, luidt het credo. Toch blijft een relatief kleine speler als de Deventer Overslag Kombinatie (DOK) makkelijk overeind. Sterker nog, de groei neemt al jaren flnk toe, dankzij een focus op overslag in combinatie met korte opslag. Directeur Gerrit de Winter: “Een snel laadproces van vrachtwagens is bij ons bedrijf extra belangrijk. De investering in twee nieuwe volautomatische weegbruggen betekent dan ook niet alleen meer overzicht, maar vooral ook tijdwinst voor onze klanten.”

De cijfers verrassen. De Deventer Overslag Kombinatie realiseerde maar liefst 330.000 ton overslag in 2013. En in 2014 verwacht het bedrijf zelfs de 350.000 ton te halen. “Onze bedrijfsoppervlakte van een hectare is gering in relatie tot de grote spelers in op- en overslag. We moeten het dus hebben van veel klanten en snelle doorlooptijden”, licht directeur Gerrit de Winter toe. De Deventer Overslag Kombinatie slaat hoofdzakelijk agrarische grondstoffen over voor regionale diervoederproducenten en internationaal opererende handelaren. Denk daarbij onder meer aan granen als maïs, tarwe en gerst, en aan diverse soorten derivaten, waaronder soja en palmpitschilfers. Daarnaast verzorgt het bedrijf de op- en overslag van een aanzienlijke hoeveelheid kunstmest en strooizout. Diervoederproducenten, in zowel binnenals buitenland, leveren hun overzeese agrarische grondstoffen per schip aan. Na opslag van gemiddeld tien dagen vindt de afvoer per vrachtwagen plaats.
pagina 34
Camfil strijdt voor betere lucht Soms sta je versteld van de impact die schone lucht kan hebben
Camfil strijdt voor betere lucht
Soms sta je versteld van de impact die schone lucht kan hebben Het wereldwijd opererende Camfil richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van luchtfilters. Met 26 productie-units en zes R&D-centra worden regelmatig nieuwe ontwikkelingen geïntroduceerd voor het filteren van zowel inkomende als uitgaande lucht. Daarbij wordt scherp gelet op de gewenste of de vereiste kwaliteit én de kosten.

Dat we in Nederland niet de allerschoonste buitenlucht hebben, weten de meeste mensen wel, maar men realiseert zich waarschijnlijk niet hoe slecht het is gesteld met onze luchtkwaliteit. Sjoerd Willemsen, managing director bij Camfil Nederland, weet het wel. “Als vertegenwoordiger van een bedrijf dat luchtfilters ontwikkelt en verkoopt, is het belangrijk dat je goed weet waarover je praat. Dat betekent: meten. En dat doen we voortdurend. We hebben op willekeurige plaatsen in Nederland metingen verricht en eigenlijk zijn we geschrokken van de waarden. Het is hier gewoon ongelooflijk vies en we doen nauwelijks iets om de luchtvervuiling te beteugelen, terwijl de gevolgen van vuile lucht wetenschappelijk zijn bewezen: verminderde concentratie en prestatie en een nadelige invloed op de lichamelijke gezondheid.”
pagina 38
Impuls voor MVO in procesindustrie Directeur Willem Lageweg van MVO Nederland over maatschappelijk verantwoord ondernemen
Impuls voor MVO in procesindustrie
Directeur Willem Lageweg van MVO Nederland over maatschappelijk verantwoord ondernemen “We willen een impuls geven aan de procesindustrie en specifik aan de chemie voor wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Aan het woord is Willem Lageweg, directeur/bestuurder van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen met 2.100 aangesloten bedrijven in alle soorten en maten: groot en klein, koploper en beginner en afkomstig vanuit allerlei sectoren.

Wat houdt MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen, precies in? “Het is eigenlijk een combinatie van people, planet en profi, ofwel PPP, legt Willem Lageweg uit. “Je mag in de 21e eeuw, van bedrijven verwachten dat ze bij het ondernemen op deze drie thema’s sturen en daar ook echt resultaat op boeken. Zeker als je het hebt over de procesindustrie en de chemie.”
De oude opvatting over ondernemen ging meestal niet verder dan geld verdienen en zorgen dat de aandeelhouders van een bedrijf daar beter van worden. “Maar volgens de hedendaagse opvattingen is dat veel te simpel. Het gaat ook om het welbevinden van het personeel, om arbeidsomstandigheden, om een leefbaar loon voor iedereen in de keten en ook om waar je je grondstoffen vandaan haalt. Daarbij moet bovendien rekening worden gehouden met het milieu, in al zijn aspecten. En uiteindelijk gaat het natuurlijk ook nog steeds om de winst. Die gebieden moeten met elkaar in balans zijn, waarbij een ondernemer stuurt, resultaten laat zien en verantwoording aflgt aan de samenleving.
pagina 42
Polyurethaan breed inzetbaar bij slijtageproblemen Impactslijtage bij transport van bulkproducten
Polyurethaan breed inzetbaar bij slijtageproblemen
Impactslijtage bij transport van bulkproducten Overal waar bulkmateriaal in beweging is, doet zich slijtage voor. De mate is afhankelijk van de hoeveelheden en de abrasiviteit van het product. In de zware bulkindustrie is slijtage aan de staaldelen van een installatie aan de orde van de dag. Er zijn diverse producten op de markt om deze slijtage te verminderen, zoals rubber, keramiek, staal, polyethyleen en polyurethaan. Geen enkel product gaat echter alle vormen van slijtage tegen en soms is een combinatie van materialen nodig. Polyurethaan biedt een grote mate van flxibiliteit in toepassingen en kan voor de meeste slijtageproblemen een oplossing zijn, met name voor impactslijtage. Daarvoor is wel eerst een goede analyse nodig van de situatie.

Slijtage ontstaat door het bewegen van het product: storten, glijden, zakken en vallen. Dat zien we onder andere bij grondstoffeninnamebunkers, vrijevalmengers, weegbunkers en glijgoten. De meest ernstige vorm van slijtage vindt echter plaats bij productoverstortpunten, waarbij een productstroom altijd op dezelfde plaats en onder een bepaalde hoek tegen een wand terechtkomt. Een veelvoorkomende situatie is die waarbij het product van een transportband in een trechter terechtkomt en vervolgens de silo ingaat of op een andere transportband verder wordt getransporteerd. Deze zogeheten impactslijtage is zonder de juiste maatregelen uiterst kostenintensief. Daarom focussen we hierna op deze vorm van slijtage.
pagina 44
Recyclen kunststof ecologisch en economisch verantwoord Besparingen tot meer dan 80 procent reëel
Recyclen kunststof ecologisch en economisch verantwoord
Besparingen tot meer dan 80 procent reëel Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het recyclen van kunststoffen ecologisch en economisch verantwoord kan zijn. Postdoc onderzoeker dr. ir. Steven De Meester baseert zich op een complexe milieuanalyse van de materiaalcyclus van twee concrete producten. “Grondstofbesparingen op materiaal en energie van meer dan 80 procent zijn reëel.” De uitdagingen liggen vooral in de markt- en technologieontwikkeling.

Het recyclen van kunststof is niet alleen goed voor het milieu, maar vermindert ook de afhankelijkheid van olieproducerende landen, benadrukt Steven De Meester van de vakgroep duurzame organische chemie en technologie van de Universiteit Gent. Een nieuwe stap richting duurzaamheid is daarmee wenselijk. De Europese kunststofsector is volgens cijfers van PlasticsEurope uitgegroeid tot een markt waarin meer dan 59.000 bedrijven actief zijn, met een jaaromzet van 300 miljard euro. De Europese vraag naar plastic bedroeg in 2011 47 megaton. De verpakkingsindustrie was met een marktaandeel van 39,4 procent de grootste afnemer, gevolgd door de bouw- en constructiesector met 20,3 procent en de automobielindustrie met 8,2 procent.
pagina 46
Werkstress:  minder productiviteit, meer onveiligheid Werkdruk, pesten, agressie, geweld, discriminatie
Werkstress: minder productiviteit, meer onveiligheid
Werkdruk, pesten, agressie, geweld, discriminatie Als een werknemer ’s nachts niet kan slapen door stress, werkt deze overdag mogelijk minder hard en minder veilig. Werkstress heeft dan ook alles te maken met productiviteit en onveiligheid.” Dit stelde Esther de Kleuver, directeur van Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van SZW, tijdens de beurs Veilig Werkt Beter, die onlangs werd gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Ze sprak over het onderwerp werkstress, ofwel psychosociale arbeidsbelasting (psa), in het kader van de ‘Week van de Werkstress’, een themaweek die door het ministerie is georganiseerd. Er is een landelijke campagne gestart die vier jaar duurt.

De Kleuver legde uit dat er verschillende factoren zijn die kunnen leiden tot werk stress, zoals werkdruk, pesten, agressie, geweld en discriminatie. “Het is de taak van de werkgever om te zorgen dat werkstress wordt tegengegaan en zoveel mogelijk wordt voorkomen.” Volgens De Kleuver is dit zeer belangrijk: “Werkstress kost een bedrijf veel. Eén op de acht werknemers krijgt te maken met een burn-out. Dat zijn grote aantallen en men kan hierdoor echt lang uit de running zijn. Een derde van het werkgerelateerde verzuim is terug te leiden naar werkstress. Daarmee zien we het als arbeidsrisico nummer één. De kosten zijn gigantisch qua verzuimdagen. Het kost werkgevers 2,2 miljard euro per jaar
pagina 50
Softwarevernuft schroeft recyclingprestaties op Van afval naar grondstof: ‘urban mining’ met de muis
Softwarevernuft schroeft recyclingprestaties op
Van afval naar grondstof: ‘urban mining’ met de muis De kwaliteit van gerecyclede afvalstromen staat hoog op de agenda, op de weg naar de circulaire economie. Hoe beter de recyclingprestatie, des te meer toepassingen er in beeld zijn voor het ‘afvalproduct’ en, niet onbelangrijk, des te hoger de opbrengst van de hernieuwde grondstoffen. ICT kan helpen bij het behalen van de optimale recyclingkwaliteit. Daarvoor nemen we een kijkje in de keuken van Decistor. Volgens het jonge bedrijf is de ontwikkelde technologie ook prima bruikbaar voor gemengde bulkstromen.

In de onderzoekshal van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) van de TU Delft staat een allegaartje van vreemd ogende ‘delfstoffen’. Grote big bags, bakken en potjes zijn gevuld met korrels en brokjes zand en steen, maar ook met kleurrijker materiaal. Op een vide zijn drie onderzoekers druk in de weer bij twee blauwwitte apparaten met een rond gat in het midden. De tafel ernaast is beladen met computers en beeldschermen, naast wederom tal van potjes en bakjes met korrels van verschillende grootte.
Het is het lab van de vakgroep van hoogleraar Resource Engineering Peter Rem. Zijn specialisme is ‘urban mining’, het terugwinnen van nuttige grondstoffen uit een hedendaagse mijnbouwkundige variant, namelijk afval. Een van de onderzoekers laat telkens een brokje afval in het gat van het apparaat vallen. Een vonk en een lichtflts later staan de exacte eigenschappen van het stukje afval op de monitor. Het apparaat heet een particle characterization device (PCD).
pagina 54
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel