Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-5 28-10-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Solids Processing 2014-5
Praktijkervaringen van OTB, Gouda Refractories, Nuscience en Albemarle, kleine missers en explosie-gevolgen, compartimentering, Dekra over Atex, interviews met nieuwe directie van Van Beek en Gericke Benelux, leveranciers Filtercare en Steuma Instruments

Verschenen: 28-10-2014
Hoekjes Column Henk  Klein  Gunnewiek
Hoekjes
Column Henk Klein Gunnewiek Een ongeluk zit in een klein hoekje! Iedereen kent het gezegde. Ik moest er vaak aan denken bij de voorbereiding van dit nummer. U vindt hierin een paar artikelen over Atex. Ik had er wel meer willen hebben, maar een aantal mensen haakte af. Blijkbaar is het toch nog steeds een taboe om over gemaakte fouten te praten. Want dat is wat we met Solids Processing proberen te bieden: praktijkinformatie waarmee u uw voordeel kunt doen.
pagina 3
Kleine missers met explosieve gevolgen Elektrotechnische installatie zwak punt bij explosiebeveiliging
Kleine missers met explosieve gevolgen
Elektrotechnische installatie zwak punt bij explosiebeveiliging Binnen de explosiebeveiliging is alles aan normen en richtlijnen gebonden. Maar ondanks wetgeving en de geldende normen en richtlijnen gebeuren er nog steeds (bijna-) ongelukken. Waarom is 100 procent veiligheid een utopie? Er zijn vele factoren die niet of moeilijk te beheersen zijn met de geldende voorschriften. Te denken valt aan menselijk falen, onachtzaamheid, incompetentie en verouderde procedures. Vaak betreft het onjuist uitgevoerde modificaties, reparaties en onderhoud. Dit artikel beperkt zich tot kleine missers die grote gevolgen kunnen hebben. We nemen vijf onderwerpen onder de loep waarbij vaak fouten worden gemaakt: wartelmontage, bedrading, aarding, onderhoud/ modificaties en beschadigde markeringen.
pagina 14
Erik Folgering van Dekra over Atex-maatregelen bij bedrijven Bewustwording zonder bangmakerij
Erik Folgering van Dekra over Atex-maatregelen bij bedrijven
Bewustwording zonder bangmakerij Dekra is een onafhankelijke kennisorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de waarborging van veiligheid en kwaliteit van mensen op het gebied van technologie, mobiliteit en milieu. Dat gaat van testen en inspecteren tot certificeren en adviseren. Erik Folgering houdt zich als consultant explosion & process safety bij Dekra in Arnhem bezig met explosieveiligheid in de procesindustrie. Aan hem de vraag wat de huidige status daarvan is.
pagina 18
Atex-regelgeving en autonome beveiliging van de procesinstallatie Sluizen als compartimentering
Atex-regelgeving en autonome beveiliging van de procesinstallatie
Sluizen als compartimentering Wanneer er onverhoopt een stofexplosie plaatsvindt binnen een bedrijf, is het zaak om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft. Dat kan met explosiebeveiliging in de vorm van preventiemaatregelen of explosie-ontlasting. Daarnaast is het van belang om te zorgen dat de explosie, c.q. steekvlam, niet door de hele procesinstallatie raast en de nodige schade aanricht. Dat kan met compartimentering.
pagina 21
Nuscience Utrecht gooit roer om en investeert in palletizers en verpakkingsmachines Nieuwe flexibiliteit biedt perspectief op wereldtoneel’
Nuscience Utrecht gooit roer om en investeert in palletizers en verpakkingsmachines
Nieuwe flexibiliteit biedt perspectief op wereldtoneel’ In oktober 2012 nam Nuscience het Utrechtse Pre-Mervo over. De nieuwe koers, gericht op export, leidde tot een geheel nieuwe aanpak. De productieafdeling kreeg te maken met een flinke efficiencyslag. Zo zijn de twintig jaar oude palletizers vervangen door twee nieuwe, flexibele machines. “Naast grote productievolumes vullen we nu ook specifieke klantwensen beter in. De grote variatie in soortelijke gewichten en verpakkingen bleek de grote uitdaging”, vertelt Gerrie van der Mee, manager operations in Utrecht.
pagina 22
Arjan Zijderlaan van OTB bij demonstratie nieuwe menger Ik kan niets met onmogelijkheden
Arjan Zijderlaan van OTB bij demonstratie nieuwe menger
Ik kan niets met onmogelijkheden Een klant van OTB wilde ook graag dat zijn minerale grondstof werd gemengd voor verder transport. En omdat het motto in Bergambacht is ‘Alles wat beet te pakken valt met een kraan, willen we behandelen’, gingen Arjan en Harm Zijderlaan de uitdaging graag aan. De ruimte was er, dus aan huisleverancier Maayen Machinebouw de vraag om een menger te bouwen.
pagina 26
Katalysatorproductie is kennis- en kapitaalintensief proces Albemarle Amsterdam maakt poeders en cilinders voor olieraffinage
Katalysatorproductie is kennis- en kapitaalintensief proces
Albemarle Amsterdam maakt poeders en cilinders voor olieraffinage Op de locatie van Albemarle in Amsterdam-Noord worden katalysatoren gemaakt voor de (petro)chemie. Operations manager Bastiaan Nijland legt uit hoe dat in zijn werk gaat en vertelt meer over de veiligheid binnen het bedrijf en de uitdagingen voor de toekomst.
pagina 28
Industrial Processing trekt veel bezoekers Op zoek naar nieuwe leveranciers
Industrial Processing trekt veel bezoekers
Op zoek naar nieuwe leveranciers Na een aarzelend begin op de eerste dag, werd het toch vooral druk op de beurs Industrial Processing, die begin oktober samen met de verpakkingsbeurs Macropak in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond. De overige hallen werden bezet door Wots (World of Technology and Science), zodat de Jaarbeurs door talloze beslissers en techneuten uit de hele industrie werd bezocht.
pagina 32
FilterCare breidt onderhoudsactiviteiten verder uit Alle touwtjes in eigen hand
FilterCare breidt onderhoudsactiviteiten verder uit
Alle touwtjes in eigen hand De FilterCare Group groeit gestaag en heeft inmiddels vestigingen die verantwoordelijk zijn voor de verkoop en het onderhoud van filtratieproducten, en meer, in de Benelux, Duitsland en Australië. Om de rol als industrieel dienstverlener optimaal in te vullen, breidt FilterCare Benelux momenteel het dienstenpakket uit met een bredere focus op onderhoud.
pagina 36
Vakkennis en Fingerspitzengefühl operators onmisbare ingrediënten bij Gouda Refractories Vuurvaste ovenstenen op klantspecifiek recept
Vakkennis en Fingerspitzengefühl operators onmisbare ingrediënten bij Gouda Refractories
Vuurvaste ovenstenen op klantspecifiek recept Gouda Refractories maakt vuurvaste materialen voor de procesindustrie, zoals stenen als bekledingsmateriaal voor de binnenkant van ovens. De omstandigheden waaronder deze stenen worden gebruikt variëren en daarom zijn de productierecepten klantspecifiek. Tijdens het productieproces veranderen bovendien de afmetingen en de chemische en fysische samenstelling van de stenen. Nieuwe recepten zijn dan ook een kwestie van trial and error. Om zo snel mogelijk resultaat te boeken en zo min mogelijk tijd en materiaal te verliezen, wordt gebruik gemaakt van een historische database. De vakkennis bij de ervaren operators blijft daarnaast onontbeerlijk.
pagina 38
Directeur Perry Verberne is Van Beek is aan het uitbouwen Sterke punten van iedereen samenvoegen en kijken waar we uitkomen
Directeur Perry Verberne is Van Beek is aan het uitbouwen
Sterke punten van iedereen samenvoegen en kijken waar we uitkomen Perry Verberne (45) staat sinds begin dit jaar aan het roer bij Van Beek en zusterbedrijf Celsius in Drunen. Hij komt uit een totaal andere branche, de energiemarkt. Na bijna een jaar meedraaien en leiden, weet hij wat hij wil veranderen bij het bedrijf, maar vooral ook wat behouden moet blijven.
pagina 42
Bas Derks aan de leiding bij Gericke Benelux Als ik iets twee keer doe, doe ik het één keer te veel
Bas Derks aan de leiding bij Gericke Benelux
Als ik iets twee keer doe, doe ik het één keer te veel Nu Paul de Haas sinds 9 september na 23 jaar met pensioen is, heeft Bas Derks (48) het stokje per 1 augustus van hem overgenomen. “Als je er zo lang zit, heb je het goed gedaan”, zegt deze over zijn voorganger. “Paul heeft Gericke Benelux op zijn eigen wijze geleid en gemaakt tot wat het nu is. Hij heeft mij goed ingewerkt en is nog altijd beschikbaar voor advies. Maar ik ga natuurlijk ook mijn eigen weg vinden.” Hij heeft daarbij al een bepaald pad voor ogen.
pagina 46
Solids Antwerpen Aandacht voor recyclingtechniek
Solids Antwerpen
Aandacht voor recyclingtechniek De vakbeurs Solids Antwerpen staat gepland voor 11 en 12 maart 2015. Daar zal voor het eerst specifiek aandacht zijn voor recyclingtechnieken. M+R, de vakbeurs voor meet- en regeltechniek in de procesindustrie, vindt gelijktijdig plaats in de Antwerp Expo.
pagina 49
Steuma Instruments: gasdetectie en vloeistofanalyse Samen met klanten en leveranciers innoveren
Steuma Instruments: gasdetectie en vloeistofanalyse
Samen met klanten en leveranciers innoveren In Breda is sinds 1995 het van oorsprong Duitse bedrijf Steuma Instruments gevestigd. Als ontwikkelaar en producent van gasdetectie- en vloeistofanalyse-apparatuur richt Steuma zich op een aantal zorgvuldig geselecteerde markten, waaronder de (petro)chemie, procesindustrie, mijnbouw en civiele bouw. Door intensieve samenwerking met klanten en toeleveranciers weet het bedrijf flexibel te innoveren.
pagina 50
Verwerking biogrondstoffen in bestaande krakers Doorbraak Sabic op het gebied van hernieuwbare polyolefinen
Verwerking biogrondstoffen in bestaande krakers
Doorbraak Sabic op het gebied van hernieuwbare polyolefinen Dit najaar verwacht Sabic de eerste hoeveelheden hernieuwbare polyolefinen aan klanten te leveren, waaronder polyetheen en polypropeen. Deze polyolefinen zijn gecertificeerd als kunststoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen. De klanten betalen hiervoor wat meer dan voor polyolefinen op fossiele basis, maar zij hoeven hun installaties niet aan te passen voor de verwerking van deze polymeren. Volgens Mark Vester en Jan Kaptijn van Sabic betekent dit een doorbraak op het gebied van hernieuwbare kunststoffen, waarvan de markt binnen enkele jaren kan verdubbelen.
pagina 52
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel