Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-3 10-06-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Solids Processing 2014-3
Elutriatie, ontstoffing; Mineraalzand vermalen en stofemissie; Bloem met minder stof; Contaminatie in scheepsruimen; Productie-omgeving voor kindervoeding; Sticky maïsmeel in silo; etc

Verschenen: 10-06-2014
Column Henk Klein Gunnewiek
Column Henk Klein Gunnewiek
Binnenkort begint de vakantieperiode weer. Wat gaat u doen: lekker luieren of juist een actieve vakantie? Soms heb ik de indruk dat een luie vakantie bijna niet meer mag. We moeten zo nodig van alles doen, van alles zien en vooral sportieve activiteiten zijn bijna verplicht. Hoewel mijn vrouw en ik best veel doen in de vakantie, waaronder wandelen en fietsen, vind ik het heerlijk om ook een dagje te luieren. En eerlijk gezegd, niet alleen in de vakantie. Ik las laatst in een interview dat veel managers zichzelf lui vinden, terwijl hun omgeving hen kenschetst als workaholic. Herken ik wel een beetje.....
pagina 3
Luchtseparatietechnieken: windzifters en de elutriator Minder stof en een beter product door bewerking vroeg in het productieproces
Luchtseparatietechnieken: windzifters en de elutriator
Minder stof en een beter product door bewerking vroeg in het productieproces Luchttechnisch specialist Cyp Wagenaar ziet vaak dat men bij de nieuwbouw van stortgoedinstallaties onvoldoende rekening houdt met de stortgoedmassabeweging en het effect van de diverse bewerkingen. Hetzelfde euvel constateert hij regelmatig bij tussentijdse installatieaanpassingen. In dit artikel bespreekt hij twee mogelijke technieken die een oplossing kunnen bieden.
pagina 12
Emissie Eggerding blijft ruim onder EU-norm Efficiënt monitoren van verwerking industrieel mineraalzand
Emissie Eggerding blijft ruim onder EU-norm
Efficiënt monitoren van verwerking industrieel mineraalzand Het vermalen en verpakken van mineraalzand geeft onvermijdelijk stof. Het is daarbij zaak om stofhinder voor de nabijgelegen leef- en werkomgeving zoveel mogelijk te voorkomen. Eggerding Amsterdam investeerde daarom de afgelopen jaren in een geavanceerd filter-, meet- en analysesysteem, geleverd door Inventech.
pagina 14
Oplossing van Typhoon resulteert in besparingen op meerdere fronten Dossche Mills tevreden over tweede productielijn Flinn bloem
Oplossing van Typhoon resulteert in besparingen op meerdere fronten
Dossche Mills tevreden over tweede productielijn Flinn bloem De Belgische leverancier van bakkerij- en voedingsmiddelengrondstoffen Dossche Mills investeerde in 2013 in een tweede Flour Innovations-lijn, Flinn 2, bestemd voor de productie van hoge kwaliteit bloem voor diverse nichemarkten. Typhoon uit Beveren-Leie werd in eerste instantie ingeschakeld voor het verzorgen van het pneumatische transport en de ontstoffing van de lijn, maar deed uiteindelijk veel meer.
pagina 18
Nieuwe vindingen lossen contaminatieproblemen op en besparen tijd bij bulkvervoer Spliethoff rust vrachtschepen uit met op maat ontwikkelde afdichtingen
Nieuwe vindingen lossen contaminatieproblemen op en besparen tijd bij bulkvervoer
Spliethoff rust vrachtschepen uit met op maat ontwikkelde afdichtingen Contaminatie van bulkgoed in een scheepsruim is vaak een onvermijdelijk probleem voor rederijen. Resten van eerdere ladingen kunnen zich ophopen op plekken die niet altijd de meeste zorg krijgen tijdens reinigingswerkzaamheden. Voor Rederij Spliethoff was dit onacceptabel en men zocht dan ook intensief naar oplossingen. Twee jaar lang testen leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van meerdere ingenieuze kunststofsystemen waarmee uitsparingen in een laadruimte snel en eenvoudig zijn af te sluiten.
pagina 22
Buisman ontwikkelt uniek fabriek-in-fabriekconcept voor productie kindervoeding Cleanroom met multifunctionele rvs-machines voor mengen en verpakken
Buisman ontwikkelt uniek fabriek-in-fabriekconcept voor productie kindervoeding
Cleanroom met multifunctionele rvs-machines voor mengen en verpakken De vraag naar kindervoeding stijgt wereldwijd. Dit biedt nieuwe kansen voor Nederlandse en Europese producenten, marktleiders op dit gebied. Bovendien draagt de verwachte afschaffing van het melkquotum door de EU bij aan een toenemende vraag naar productiecapaciteit voor kindervoeding. Buisman speelt hier tijdig op in met de bouw van een fabriek-in-fabriekconcept dat zijn weerga niet kent. “We willen werken volgens de hoogste hygiëne-eisen en streven de allerhoogste kwaliteitseisen voor zuigelingenvoeding na met deze geheel in roestvast staal uitgevoerde multifunctionele procesinstallatie”, vertelt directeur André Buisman.
pagina 26
Tate & Lyle zocht nauwkeurige niveaumeter voor zetmeelsilo Grip op bestel- en doseerniveau
Tate & Lyle zocht nauwkeurige niveaumeter voor zetmeelsilo
Grip op bestel- en doseerniveau Bij Tate & Lyle Netherlands BV in Koog aan de Zaan wordt maïs verwerkt tot zetmeel. De grondstof wordt vanuit een silo gedoseerd en gecontroleerd door vier vibratieniveauschakelaars. Door vocht wordt het soms een ‘sticky’ goedje. Bert Bleyendaal, Supervisor E&I bij Tate & Lyle, probeerde samen met zijn team grip op de betrouwbaarheid van de niveauschakelaars te krijgen. De inmiddels geïnstalleerde rotonivo draaivleugelschakelaar doet alweer een aantal jaren onverstoorbaar zijn werk.
pagina 30
Inkapseling van deeltjes in de voedingsmiddelenindustrie Ploegschaarmenger als alternatief voor fluid bed techniek
Inkapseling van deeltjes in de voedingsmiddelenindustrie
Ploegschaarmenger als alternatief voor fluid bed techniek In de voedingsmiddelenindustrie is inkapseling van deeltjes noodzakelijk om verlies van aroma of vocht en oxidatie te voorkomen. Inkapseling is een coatingproces waarbij een laag van een ander materiaal rondom wordt aangebracht op het oppervlak van de basisdeeltjes. De keuze van het coatingmateriaal is afhankelijk van de toepassing en het gewenste eindresultaat, maar is in vrijwel alle gevallen een (gesmolten) vloeistof, bijvoorbeeld een vet. Vaak wordt hiervoor de fluid bed techniek gebruikt, maar in veel gevallen is een ploegschaarmenger een goed alternatief.
pagina 34
AFP verhelpt probleem bij het lossen van vrachtwagens met kunststofgranulaat Geluidsoverlast teruggebracht naar praktisch nul
AFP verhelpt probleem bij het lossen van vrachtwagens met kunststofgranulaat
Geluidsoverlast teruggebracht naar praktisch nul De gemeente Apeldoorn stelde nieuwe eisen aan de omgevingsvergunning van Apeldoorn Flexible Packaging (AFP). Vrachtwagens losten kunststofgranulaatkorrels met hun eigen compressoren. Dat gaf, naast veel vervuiling, een hels kabaal voor omwonenden. Samen met Atlas Copco ontwikkelde de folieproducent nieuwe aankoppelsystemen met eigen, olievrije compressoren en in rvs uitgevoerde leidingsystemen. De gehoorbeschermers konden de afvalbak in want het geluidsniveau daalde van circa tachtig dBA naar praktisch nul.
pagina 36
Zeppelin is thuis in vele soorten solids Van silobouwer tot turnkey leverancier van totaalconcepten
Zeppelin is thuis in vele soorten solids
Van silobouwer tot turnkey leverancier van totaalconcepten Zeppelin is in de Benelux bekend vanwege de silo’s die het bedrijf maakt. In het Belgische Genk gebeurt dit al tientallen jaren en bij het moederbedrijf in Friedrichshafen nog veel langer. Maar de ervaring is in de afgelopen jaren veel groter en breder geworden. Als system integrator realiseert men ook projecten in de petrochemie en de kunststofsector. Ook de rubberindustrie is bekend terrein. Onlangs nog zijn er installaties geleverd aan de twee grootste bandenfabrikanten in de Benelux. Inmiddels worden in allerlei sectoren turnkey installaties opgeleverd, voor polymeren, food en ook voor liquids processing.
pagina 40
EBS investeert 18 miljoen in hypermoderne vlakloods, pier en trechter voor sojameel Laadschopchauffeur digitale spin in het web
EBS investeert 18 miljoen in hypermoderne vlakloods, pier en trechter voor sojameel
Laadschopchauffeur digitale spin in het web Dat de impact van Europese beslissingen groot kan zijn, ondervond stuwadoorsbedrijf EBS aan den lijve. Door de snelle afbouw van EU-subsidies kelderde de jaarlijkse op- en overslag van agrarische bulkproducten van 21 miljoen naar 3,5 miljoen ton in 2013. Maar een nieuwe wereldhandelaar in sojameel zorgde voor de gewenste wind in de zeilen. EBS investeerde in een immense vlakloods, compleet met beladings- en weegsysteem, in potentie een verdubbeling van de agrarische capaciteit. Een centrale rol is weggelegd voor de laadschopchauffeurs, uitgerust met hypermoderne draadloze terminals.
pagina 42
Van 30 september tot en met 3 oktober 2014, parallel aan Industrial Processing World of Technology & Science
Van 30 september tot en met 3 oktober 2014, parallel aan Industrial Processing
World of Technology & Science Aan de ene kant van de middengang van de Jaarbeurs Utrecht vindt de bezoeker eind september, begin oktober Industrial Processing, Macropak en de Industrial European Dairy Show. Parallel hieraan vindt tegelijkertijd aan de andere kant World of Technology & Science plaats. Bij de organisatie hiervan werken FHI en Feda samen.
pagina 46
Inhoudelijke kant gericht op energie, innovatie en onderhoud Industrial Processing in het goede spoor
Inhoudelijke kant gericht op energie, innovatie en onderhoud
Industrial Processing in het goede spoor Met minder dan vijf maanden te gaan voordat Industrial Processing de deuren in Utrecht opent, blikken we vooruit met Marc Klumper, marktmanager industrie bij VNU Exhibitions. “We zijn druk want de komende maanden gaat alles op zijn plek vallen.”
pagina 47
Innovatie krijgt handen en voeten, ook in het MKB ISPT zorgt voor duurzame innovatie in de procesindustrie
Innovatie krijgt handen en voeten, ook in het MKB
ISPT zorgt voor duurzame innovatie in de procesindustrie Het Institute for Sustainable Process Technology, het ISPT, is al sinds 2011 actief, maar de organisatie is nog niet bij iedereen in de procesindustrie bekend. Directeur Tjeerd Jongsma wil daar graag verandering in brengen: “Het ISPT werkt er hard aan om duurzame innovatie in de procesindustrie te initiëren, te faciliteren en te begeleiden met kennis en kapitaal. En niet met eindrapporten, maar met werkende pilots als resultaat.” Dat vertelt Jongsma in zijn kantoor in het prachtig gerenoveerde Johan van Oldenbarnevelt gymnasium in Amersfoort, een monumentaal pand uit 1933.
pagina 50
‘Geen verkooppraatjes, maar praktische presentaties’ Open Huis Coperion Benelux trekt veel belangstelling
‘Geen verkooppraatjes, maar praktische presentaties’
Open Huis Coperion Benelux trekt veel belangstelling Coperion Benelux ontving op 20 en 21 mei zo’n 150 relaties in het pand in Niel (bij Antwerpen) voor de Technology Update 2014. De bedrijfshal was, samen met een tent bij de ingang, omgetoverd tot een sfeervolle presentatieruimte.
pagina 53
Focus op duurzame inzetbaarheid en werving nieuwe krachten Sectorplan Procesindustrie van start
Focus op duurzame inzetbaarheid en werving nieuwe krachten
Sectorplan Procesindustrie van start De toezegging is binnen en de procesindustrie kan aan de slag met het sectorplan dat als doel heeft het verwachte tekort aan vakmensen binnen deze bedrijfstak terug te brengen. Hiervoor is 34 miljoen euro uitgetrokken, waarvan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 10 miljoen voor zijn rekening neemt. Ook Opleidingsfonds OVP en de sector zelf leveren een bijdrage.
pagina 54
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel