ZOEK
SolidsProcessing.nl
 

Alles over processing en handling van
droge stoffen, stortgoed, bulk meer »

Expertisecenter

Laatste nieuws

Agenda

Vacatures

Vakblad

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Over SolidsProcessing.nl

Expertisecenter - Procesbesturing, instrumentatie - Besturing, veldbussen - Computerbesturingen

Computerbesturingen

 

Computerbesturingen

Op deze pagina vindt u actuele en achtergrondinformatie over Computerbesturingen, en leveranciers die werkzaam zijn op dit gebied. De informatie is meestal aangeleverd door bedrijven, zodat u verzekerd bent van praktisch nut en toepasbaarheid.

Synoniemen
IPC, Industriële PC , Computer control, Industrial PC Stel synoniem voor

 

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina? Voeg toe +

 

Artikelen

Artikelen gepubliceerd in vakblad Solids Processing Benelux

Open dit artikel [pdf]
nr 2015-2

Proef met continu proces ondersteund met IT op maat

Klantspecifieke blending voor premixen van vitamines en mineralen Wat geef je de operator voor tool als het vloerplan flexibel moet zijn? Juist, een iPad. Een uitdaging in een voedingsmiddelenbedrijf waar de hygiëne-eisen heel streng zijn. Vitablend bedacht samen met Nspyre de oplossing en Henk Kooistra en Donald Dijkstra van Vitablend leggen uit hoe deze is uitgewerkt.

In 2001 zetten zes mensen het bedrijf Vitablend in Wolvega op. Henk Kooistra was een van deze zes en was verantwoordelijk voor de engineering: “We hadden duidelijk voor ogen hoe een blending-bedrijf er uit moest zien, elk vanuit onze eigen expertise. Vooral Jeroen de Quay had daar uitgesproken ideeën over, je kunt hem wel omschrijven als een visionair.” Dat het nieuwe bedrijf de oprichters geen windeieren heeft gelegd, blijkt uit de imposante plant in Friesland waar nu zo’n 65 mensen werken. Bovendien werd er drie jaar geleden ook een site in Singapore geopend, na vele verzoeken van klanten. In Azië werken inmiddels tien mensen voor het bedrijf. Vitablend produceert (pre)mixen van vitamines en mineralen. In de begintijd zaten er veel klanten in Zuid-Europa, maar inmiddels openden diverse multinationalklanten vestigingen in Azië die ook vanuit Singapore kunnen worden bediend. Donald Dijkstra: “In de categorie antioxidanten, door ons protection genoemd, maken we eigen standaardproducten. De andere categorie bestaat uit vitamines en mineralen, fortification, en die worden in samenspraak met ons laboratorium allemaal op klantwens gemaakt.” Het gaat vooral om kleine batches. Bij antioxidanten zijn deze meestal niet groter dan 1.000 kilo en bij vitamines en mineralen vaak maximaal 500 kilo. Kooistra: “Bij klanten vormt ons product vaak maar 0,1 procent van hun eindproduct. Dat betekent dat we heel hoge kwaliteit moeten leveren want met deze kleine hoeveelheid kun je met één batch een zeer grote partij eindproduct om zeep helpen.”
Open dit artikel [pdf]
nr 2015-2

PPA-dag 2015 over efficiency, veiligheid, integratie en modelling

Als je niet meet, kun je ook niet bijsturen Met zo’n 225 aanwezigen was de PPA-dag, de jaarlijkse update over productie- en procesautomatisering van FHI, op 12 februari goed bezocht. Met drie plenaire presentaties en zo’n twaalf specifieke sessies, waarvan het gros van een inhoudelijk hoog niveau was, kreeg de bezoeker heel wat handvatten om zijn eigen plant verder te ontwikkelen. De cloud, en dus big data, models en IT waren de thema’s van veelal voorbeelden uit de praktijk.

Vera Lourenço van Trespa International BV en René Tassche van FrieslandCampina belichtten als eerste model based process control binnen hun organisatie. Het hoeft geen betoog dat process modelling, oftewel realtime controle, first time right en realtime releases genereert en door de vermindering van de foutkans en het voorkomen van productvariatie efficiënter en sneller werkt. Maar, zo hield Tassche de toehoorders voor, welk systeem moet je kiezen? Want de variabelen zijn legio: toeleveranciers, proces en product bijvoorbeeld. Bovendien vereist het een gedragsverandering bij alle betrokkenen. Al deze factoren behoren op zich al tot een apart proces en hoe beter dit wordt gecontroleerd, wat samenwerking en de juiste mensen eist, hoe beter het resultaat is. Tassche gaf als tip mee goed te overwegen waar wel en niet sensoren aan te leggen. Hoe meer informatie, hoe arbeidsintensiever het is om alles bij te houden. Dat is verspilde moeite als het geen toegevoegde waarde biedt. “Aan de andere kant: als je niet meet, kun je ook niet bijsturen.”
Open dit artikel [pdf]
nr 2015-1

Gaming-technologie bij het laden en lossen van bulkschepen

EMO loopt wereldwijd voorop met geavanceerde automatisering Bij EMO op de Maasvlakte gebeurt alles in de overtreffende trap: opslag van kolen en ijzererts op 160 hectare, overslag met een capaciteit van 200.000 ton per dag en maar liefst zeven gigantische stacker/reclaimers om erts en steenkool te storten en af te graven. Er is een netwerk van transportbanden van in totaal 47 kilometer. De losbruggen aan de zeekade lossen de grootste bulkcarriers ter wereld met gigantische grijpers, tot wel 85 ton per grijper. Achter de schermen wordt bovendien een hightech investeringsprogramma uitgevoerd dat het proces verregaand moet automatiseren en alle equipment onbemand moet kunnen laten opereren.
Op het eerste gezicht lijkt het een simpel proces: zeeschip lossen, materiaal opslaan op het terrein en weer storten in een ander zeeschip, binnenvaartschip of wagon. Toch weet men bij EMO dat proces telkens weer te verbeteren en te verfijnen. In het kader van een meerjaren- investeringsplan van zo’n 110 miljoen euro is er de afgelopen jaren al het nodige gebeurd. Daaronder de realisatie van volledig automatische treinbelading (zie Solids Processing nr. 5 van 2008), een extra stacker/reclaimer, een nieuwe controlekamer en de bouw van een nieuwe mega-losbrug voor zeeschepen, de grootste ter wereld (zie Solids Processing nr. 4 van 2012). Recentelijk is de focus steeds meer verschoven naar vergaande automatisering en verbeterde informatievoorziening. Daarbij loopt EMO wereldwijd voorop qua innovatie.
Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Leveranciers

Leveranciers en andere bedrijven en organisaties, zoals contractors, consultants, etc

 

Klik hier om al deze bedrijven een email te sturen.

Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden? Klik dan deze rubriek aan in de vermeldprocedure, of stuur ons een email.

 

Productnieuws

Nieuws over producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Whitepapers

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Productbeschrijvingen

Beschrijvingen van producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Fotoverslagen

Een serie foto's van een product of dienst behorend bij dit onderwerp

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
Deze pagina werd 1830x opgeroepen sinds 1 januari 2017.
 
 .
 .
 .